DINÓ PARKUNK

 


Több mint 25 életnagyságú dinoszaurusz szobor várja az érdeklődőket, a barátságos triceratops-tól a hatalmas és félelmetes tyrannosaurus rex-ig.
Az összetételben fontos szerepet játszott számunkra az a tény, hogy nem megrémíteni szeretnénk fiatal dinó-rajongóinkat, hanem megismertetni egy eltűnt világ lakóival. 

További fotókért tekintse meg GALÉRIÁNKAT.

 

TYRANNOSAURUS REX

 

 

A legnagyobb népszerűségnek örvendő zsarnokgyík a maga 12 méterével nehezen bújhat el itt a vadasparki erdőben, de így is sokakat rémít meg a tudat, hogy valaha élt és vadászott ez az óriási húsevő hüllő.

Minden idők egyik legnagyobb szárazföldi ragadozója volt. Ehhez a tulajdonsághoz hozzátesz még az is, hogy fogazata folyamatosan cserélődött az élete során, az eddig talált legnagyobb fog gyökérrel együtt 30,5 cm is lehetett.

Parkunkban megmutatkozik az ún. Jurassic Park effektus, és az óriás T-rex épp egy Mercedes terepjárót készül megtámadni.

 

 

DEINONICHUS

 

A falkában vadászó Deinonychus szintén falkában helyezkedik el parkunkban is. Neve arra utal, hogy a hátsó lábai második ujján szokatlan nagy méretű, sarló alakú karom nőtt. Közeli rokona a Velociraptornak, de nem összekeverendő.
Érdekes tény, hogy a Jurassic Parkban egy filmes baki pont ezzel a két fajjal kapcsolatos, ugyanis a filmben lévő raptorok is megjelenésükben inkább a Deinonychushoz hasonlítanak, mint a Velociraptorhoz.

 

 

DILOPHOSAURUS

 

Mindjárt a bejáratnál találkozhatnak vele látogatóink, a bátrabbak közelebb is merészkednek hozzá. Egyike a mozgásra és üvöltésre képes dinóinknak.
A Dilophosaurus nagyjából 7 méter hosszú volt, és legmegkülönbözhetőbb ismertető jele egy pár kerek fejdísz.
Ugyan ez a ragadozó kisebb méretű volt, mint a T-rex, de egy ilyen szobrot elnézve sem vágyakozik senki sem a jura korba.
A Dilophosaurus is téves ábrázolásban jelenik meg a Jurassic Parkban, ahol nyakfodor és méregköpés a főbb jellemzője. Ezek egyikére sincs azonban fosszilis bizonyíték.

 

 

HUNGAROSAURUS TORMAI

 

Dr. Ősi Attila paleontológus nevéhez fűződik az első Magyarországon felfedezett dinoszaurusz. Ez a páncélos növényevő dinoszaurusz folyóvízi környezetben élt, testhossza elérhette a 4-4,5 métert.
2000-ben kerültek elő maradványai, a Bakonyból. 

A felfedezést követően már sorra bukkantak fel az újabb maradványok, amelyekből rövid idő alatt több százat gyűjtöttek be, de a kutatók szerint a bakonyi kőzetek még számos faj maradványait rejthetik.